8 december 2020

Vervangen drycoolers Asch van Wijckstraat 55 Amersfoort

Afgelopen vrijdag hebben wij in opdracht van MVGM de drycooler vervangen op het dak van het pand aan de Asch van Wijckstraat 55 te Amersfoort. De locatie van het hijsen was geen standaard omgeving, namelijk direct naast de drukke spoorlijnverbinding bij station Amersfoort. Dus gevaar voor elektrocutie door kortsluiting was een belangrijk veiligheidsaspect. Door het inzetten van bewaking, middels een inspecteur en aardingskabels konden de werkzaamheden veilig worden uitgevoerd.

Welke functie heeft de drycooler?

Drycoolers, ook wel droge koelers genoemd, zijn warmtewisselaars waarbij wordt gekoeld door omgevingslucht. Doordat het proceswater door een koelblok stroomt en over het koelblok een geforceerde luchtstroom plaatsvindt, zal de temperatuur van het water afnemen. Hieruit haalt de drycooler haar koeling.

De werking van de drycooler is sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur. In de winterperiode zal die veel koelvermogen leveren, in de zomer nauwelijks.

Steeds vaker gekozen voor een drycooler

Aangezien de gemiddelde buitentemperatuur in Nederland rond de +12ºC ligt, zou in een groot deel van het jaar het gewenste hoeveelheid koelvermogen geleverd kunnen worden door een drycooler. In de zomer kan het koelsysteem de drycooler buiten werking zetten en kan de koeling verzorgd worden door bijvoorbeeld een koud watermachine. Het voordeel hiervan is, aangezien een drycooler in energieverbruik veel lager is, je niet het hele jaar door een koudwatermachine hoeft te gebruiken. Er wordt steeds vaker voor deze optie gekozen.