Project

7.000 m2 kantoorruimte Papendorpseweg 65 – Utrecht


Opdrachtgever

Uitgevoerd door

Het kantoorpand Papendorpseweg 65 is gelegen in Businesspark Papendorp Utrecht, gelegen aan de rand van Utrecht. Het park wordt omsloten door twee belangrijke verkeersaders: de A2 en A12. Het park is uitstekend te bereiken vanaf Utrecht CS en het bruisende stadscentrum van Utrecht.

Het is een gebouw met een oppervlakte van circa 7.000 m2 b.v.o. met de navolgende functies:

  • Kantoorruimtes
  • Vergadercentrum
  • Restaurant inclusief keuken
  • Bijbehorende nevenruimtes
  • Techniekruimtes

Het gebouw bestaat uit twee bouwdelen: hoogbouw, -1 t/m 4e verdieping en laagbouw, begane grond t/m 2e verdieping. Tussen de hoog- en laagbouw bevindt zich een atrium.

In verband met klachten omtrent het binnenklimaat en de levensduur van de bestaande koel- en verwarmingssystemen is besloten deze systemen te vervangen. Aanwezig zijn 2- pijps VRF-systemen (variabele refrigerant flow-systemen) waarmee verwarmd of gekoeld kan worden.

Door de gebruikers ervaren klimaatklachten betreffen met name te hoge- en te lage ruimtetemperaturen, benauwende luchtkwaliteit, geluidsdruk van het klimaatsysteem en de beperkte regelbaarheid c.q. beïnvloedbaarheid van de installaties. Er is ook sprake van grote verschillen in ruimtecondities tussen de ruimten onderling.

Werkzaamheden

Om het binnenklimaat te verbeteren heeft TotalKlima de bestaande VRF-systemen vervangen voor 3-pijps systemen. De ventilatielucht naar kantoren, vergaderruimtes en andere ruimtes zullen opnieuw verdeeld worden. De luchtbehandelingskasten worden gerenoveerd.

TotalElektra heeft de verlichtingsarmaturen vervangen in de kantoren, vergaderruimten, restaurant en andere ruimtes door LED armaturen.

Uitgangspunt voor de technische installaties: een duurzame, energie-efficiënte installatie opzet waarbij een efficiënte exploitatie mogelijk is. Een efficiënte exploitatie betekent in ieder geval dat:

  • de hoeveelheid installaties en de complexiteit van het ontwerp zo beperkt mogelijk worden gehouden
  • storing, onderhoud en vervanging aan- en van gebouwgebonden installaties een zo klein mogelijk effect hebben op de bedrijfsvoering
  • onderhoud en vervanging van gebouwgebonden installaties efficiënt kan plaatsvinden (bereikbaarheid, veiligheid) teneinde een beperkte duur van uitschakeling
  • leidingnetten beperkt en geoptimaliseerd van omvang zijn.