1 juni 2024

Momenteel verduurzamen we de installaties aan de Schiecentrale te Rotterdam. Dit gebouw is een Rijksmonument en daar dienen we rekening mee te houden bij onze werkzaamheden.

Rijksmonument Schiecentrale Rotterdam

De Schiecentrale werd gebouwd in 1904 en was de eerste elektriciteitsfabriek van Rotterdam. De Schiecentrale ligt midden in het Lloydkwartier, een gebied waar al in de zeventiende eeuw handel werd gedreven. In 1999 startte de transformatie van het voormalige havengebied tot nieuwe stadshaven. De Schiecentrale transformeerde mee en groeide uit tot hotspot en architectuuricoon.

De Schiecentrale bestaat nu uit 8 gebouwen, waaronder Lloydstraat 5 waarover dit project gaat. Dit rijksmonument was ooit de officiële ingang van de oude elektriciteitsfabriek. Het voormalige accumulatorengebouw is volledig getransformeerd tot bedrijfsverzamelgebouw voor start-ups en gezamenlijke vergaderruimte.

Werkzaamheden

We gaan de luchtbehandelingskasten verduurzamen door het plaatsen van EC-ventilatoren. Een beknopte beschrijving van de werkzaamheden: er worden communicatiekabels getrokken en er wordt een verdeelkast op de luchtbehandelingskast geplaatst. Hierop worden de voedingskabels van de EC-ventilatoren aangesloten op de nieuwe getrokken kabels vanuit de regelkast.

Wat is een EC-ventilator?

Een EC ventilator is een type ventilator dat gebruik maakt van een elektronisch gecommuteerde (EC) motor om lucht te verplaatsen. Dit type motor biedt een aantal voordelen ten opzichte van traditionele AC-motoren, zoals een hogere energie-efficiëntie, stille werking en variabele snelheid. Bij dit specifieke project wordt er een significante energiebesparing gerealiseerd door deze ventilatoren.